Koronavirus, čekání na problém

V Číně i ve zbytku světa se nyní šíří nový typ koronaviru, který způsobuje zápal plic. V samotné Číně je již vysoko přes dvacet tisíc nakažených a zvyšuje se i počet mrtvých, ti se již počítají ve stovkách, samozřejmě objevují se případy i mimo Čínu a tak je jen otázkou času, kdy tato nemoc zasáhne i naši zemi. Je však zajímavá reakce ať už našich politiků, medií i části lidí na internetu. V Číně se izolují celá města s desítkami milionů obyvatel, staví se nové nemocnice, kontroly teploty mají na prakticky každém kroku a naše vláda nepřistoupila z počátku ani na zrušení letů z Číny. Media informují o šíření nemoci, nicméně se objevují ihned bagatelizující inforace s tím že “bát se máme chřipky”, čehož se chytilo i značné množství lidí na internetu a ti rázem píší i u pouhých informací z Číny že to je “strašení”. Na druhou stranu jsou tu lidé, kteří skupují roušky a vidí v současné situaci téměř apokalypsu.

Samozřejmě že lidé by neměli panikařit, u nás nemoc zatím není a ani její průběh nemusí být nijak zničující, nicméně bohužel zlehčující přístup může být velice nebezpečný. Však to předvádejí naše oficiální místa, jenž dlouho otálela i se zrušením přímých letů z Číny a z úst představitelů Státního zdravotnického úřadu slyšíme v zásadě bagatelizaci, jak žádná epidemie nehrozí. Přitom právě díky tomuto přístupu se může nemoc poměrně snadno přenést i do naší země, která tak nebude pořádně připravena. Při takovýchto hrozbách platí že je lepší být opatrnější než situaci podcenit. Na toto je třeba vidět právě neuvěřitelně tvrdou a nákladnou reakci Číny jako varování. Vláda Číny neváhá utrácet miliardy pro i jen zpomalení šíření koronaviru, tedy těžko předpokládat že by toto činili kvůli pouhé neškodné “rýmičce”.

Také údaje a poměrně jednoduchá matematika naznačují čeho se Čínská vláda obává a co naše oficiální místa, stejně jako část lidí podceňují. Nový koronavirus má potenciál šíření podobný právě jako chřipka, ovšem má mnohonásobně vyšší úmrtnost, mnohem větší počet těžkých průběhů a pokud by se rozšířil v takové míře jako chřipka, tak jen u nás by se počty mrtvých počítali v mnoha tisících, což už zase není až taková sranda.

Bohužel nyní se čeká na první případ aby se začaly dělat opatření, to ale již může být pozdě, čínský koronavirus se šíří i v inkubační době. Nyní nejvíce případů v evropě má Německo a s tím máme stále zcela volný pohyb, vláda nebude ochotna pro ochranu obyvatel učinit politicky nepříjemné rozhodnutí a tak se nyní jen čeká kdy problém přijde i k nám.

Příspěvek byl publikován v rubrice Domácí, Zahraniční a jeho autorem je Antoninus. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>